sadnja Kedra




Kako da proklijaju kedrovi orasi.

 

1. Stavite seme u posudu sa vodom da odstoji  1,5 - 2 sata (najbolje 9 sati !). Oni koji su potonuli pokazuju da su najbolji za sadnju. Nemojte baciti one plutajuće, možete ih posaditi odvojeno, a neki možda mogu i da proklijaju.
2. Pre sadnje, možete primeniti Anastasijine preporuke, ako se tako  osećate ...
3. Za bolje klijanje, malo izgrebite uski kraj svakog oraščića  nekim abrazivnim materijalom (šmirgla...).
4. Pomešati  Kedrove oraščiće sa sterilnim vlažnim (50%) supstratom (pesak, piljevina, treset, mahovina) i staviti ih na hladno mesto, sa temperaturom od -4 do +4 C. Potrebno je najmanje 12 nedelja da  se  sve  slegne i sjedini. Proverite seme svake dve nedelje jer mogu početi i ranije da klijaju. Čim su počeli da klijaju preći na sledeći korak.
5. Proklijale izdanke treba da  posaditi u kutiju sa specijalno pripremljenom mešavinom (ne Zemlje !). Mešavina treba da bude od peska (70%) i  usitnjenih parčića  četinara (piljevina) (30%). Za razliku od zemlje, ova mešavina je bez bakterija koje izazivaju truljenje a  zadržava i čuva  vlagu. Obzirom da je kedrova klica veoma slabašna i sklona  propadanju i sušenju, stopa klijanja i opstanak u ovoj mešavini su veoma visoki. Ako strogo pratite instrukcija- čak do 99%!
6. Orah bi trebalo da bude zasađen plitko u pomenutu  mešavinu. Na ovaj način klice će lakše niknuti, probiti  površinu ljuske, i odmah  viditi svetlost. Zasaditi orah znači  samo postaviti uži kraj  nadole u zasadnu mešavinu, tako da se može  videti vrh. Zalivati ga pažljivo. Alternativno, možete zasaditi svaki orah u posebnoj posudi.
7. Na kraju , sipati suvu mešavinu preko njega, ne više od 3-5 mm u sloju.
8. Pokrijte kutiju sa providnom  folijom da se stvori efekat staklene bašte i staviti ga na sunce.
9. Ako ste uradili sve kako treba, izdanci će proklijati  za 9 dana!


       Kako rastu kedrovi izdanci.
1.Skinite foliju sa kutije u kojoj  ste posadili kedrove oraščiće. Za područja sa toplom klimom - ostaviti kutiju u senci, sa zaštitom od direktnog sunca.
2. Za, oko 1 ili 2 meseca trebalo bi da se  zasadi svaka  mladica u posebnu posudu (ako ih niste saditi u odvojenim posudama od početka).
3. Napunite  saksiju sa istim mešavinom ( pesak i piljevina od četinara..).
4. Pre presaživanja mladica mešavinu u kutiji sa  treba dobro navlažiti .
5. Uzmite kašičicu i pažljivo zabodite ispod izdanka do dubine korena (3-5 cm). Izvadite mladicu i presaditi je u pripremljenu posudu sa mešavinom, tako da ne oštetite korenčić.
6. Stavite posude na sunčano mesto i često ih zalivajte. Sadnice se uzgajaju u saksijama  2-3 godina.
7. Prema preporukama Anastasije, možete zalivati   izdanke  vodom u kojoj ste prthodno oprali svoje noge. Biti pažljiv! Nemojte sipati vodu direktno na iglice izdanka, već samo okolo, na koren.(* - piljevina od četinara je  važna, jer sadrži posebnu vrstu gljivica važnih  za  razvoj mladih kedrovih  izdanaka.)

 

Kako presaditi kedrove sadnice na otvorenom terenu.
1. Iskopajte  rupu (50x50), napuniti je smešom humusa, treseta i opalih četinarskih iglica (ako je moguće). Ako je tlo glinovito, onda dodati 1/3 pesak u rupu.
2. Kada presađujete mladicu, morate osigurati da korenov sistem  bude netaknut. U rupi, raširiti koren, sipati zemlju, tako da vrat korena biljke  bude  u nivou  sa  površinom zemlje.
3. Zalivati redovno , a u prvih dva do tri meseca, paziti  da se zemljište ne isušuje.
4. U područjima sa toplom klimom zaštiti mladice od direktnih sunčevih zraka, koristeći puno trave, ili neku tkaninu razapetu na štapiće (kao šator) koje okružuju sadnice.
5. U hladnim regionima kedrovi dobro rastu samo na sunčanoj strani! Na primer, za 5 godina u senci on izraste do 20 cm, dok  za 5 godina pod suncem - naraste do 80 cm.
Kapacitet klijanja kedrovih oraha  je očuvan   oko četiri godine. Posle nicanja mladi izdanci se moraju držati u hladu i zalivati redovno. U drugoj godini sadnice razvijaju samo gornje grane. U trećoj godini oni formiraju prvu liniju bočnih izdanaka. Mladi izdanci dobijaju krunu obično u vremenu od 5 do 7 godina, a od 15 do 25 godina starosti su prekriveni granama skoro do zemlje. Sa 20 do 30 godina starosti, niže grane počinju da odumiru, a kruna dobija ovalni oblik.

 

Zdravlja  svetlim mislima  vašim!
I Kedrovim! 




   

Коментари

Популарни постови